Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem panna cotta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3/4 l kremówki 30-proc
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
laska cynamonu
25 dag truskawek lub malin
4 łyżki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Krem panna cotta

Do 1/2 szklanki kremówki wsyp żelatynę, odstaw do napęcznienia. Cukier waniliowy dodaj razem z cynamonem i cukrem do pozostałej śmietanki, zagotuj i podgrzewaj 3 minuty, uważając aby śmietanka nie wykipiała. Wyjmij ze śmietanki cynamon. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki opłucz pokrój w półplasterki, wymieszaj w miseczce z cukrem i alkoholem, następnie odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Masę śmietankową przestudź, a później wlej do czterech miseczek lub pucharków. (ja używam małe pojemniki po jogurtach). Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby krem stężał. Gotową panna cottę wyłóż na talerzyki, polej sosem truskawkowym, posyp skóką pomarańczową - podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klaudia007 31.07.2010 09:19
ciekawe muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak