Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fix do śmietany 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
mąka tortowa 15 dkg
jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1/4 szklanka
cukier puder 3 łyżka
śmietanka kremowa 0,5 litr
czekolada gorzka 0,5 sztuk
mleko 3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretkami

Galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić galaretki, przelać do płaskich miseczek i pozostawić do zastygnięcia. Mąkę przesiać, z jajek żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do żółtek utartych z cukrem dodawać przesianą mąkę i ubitą pianę z białek na przemian. Wymieszać składniki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto biszkoptowe na spód blaszki na grubości około 0,5 cm i wstawić do pieczenia do temp. około 180-190 stopni C na około 10 minut. Po czym wyjąć biszkopt i wyłożyć go na wilgotną ściereczkę, papier powinien być na wierzchu, po czym zwinąć biszkopt na ściereczce. Odczekać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder, fix do śmietany, dodać pokrojone w kawałeczki galaretki w czterech smakach i kolorach, wymieszać składniki. Rozwinąć roladę, wysmarować powstałą masą z galaretkami biszkopt i ponownie ciasno zwinąć w rulon. Do małego blaszanego garnuszka włożyć czekoladę gorzką, dodać mleko i stopić czekoladę ciągle mieszając, delikatnie ostudzić i polać w dowolny sposób roladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 05.08.2012 07:55
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak