Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 6 łyżek
masło 2 łyżki
żółko 6 sztuk
mąka 2 szklanki
ocet 2 łyżki
smalec 2 sztuki
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsyp 2 szklanki mąki, dodaj 6 żółtek, 6 łyżek śmietany, 2 łyżki masła i 2 łyżki octu
lub spirytusu. wyrób ciasto, ugnieć je i włóż na 2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Faworki foto
2
Następnie ciasto rozwałkuj i potnij na podłużne paski, tak żeby powstały około 5-centymetrowe
paseczki- przetnij je w środku.
Krok 2 - Faworki foto
3
Następnie jeden koniec paseczka przełóż przez dziurkę w środku.
Krok 3 - Faworki foto
4
Na patelni roztop 2 smalce. Następnie nakładaj na patelnię faworki. Gdy z jednej strony się
przypieką odwróć je na drugą stronę.
Krok 4 - Faworki foto
5
Usmażone faworki przełóż na tackę z papierowymi ręcznikami żeby obciekły z tłuszczu. Następnie
posyp je cukrem pudrem. Smacznego:):):)
Krok 5 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 14.07.2012 21:21
uwielbiam :)
Agnieszka107 10.05.2012 18:17
Pychotka
edi 14.03.2012 22:02
Pyszne:)
smile 02.03.2012 18:25
mniam =) =-)
daria899 28.02.2012 23:26
pycha
rjustysia 21.02.2012 11:27
Pięknie wyszły :)
Mysiunia 16.02.2012 12:34
bardzo je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak