Sposób przygotowania

Margarynę posiekać, dodać do niej mąkę i śmietanę. Z jaj kurzych oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy. Wyrobić wszystkie składniki ciasta na jednolitą, gładką masę i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę. Następnie śliwki węgierki umyć pod bieżącą wodą, wypestkować i przepołowić każdą śliwkę. Następnie wyjąć ciasto i podzielić je na trzy równe części, jedną z nich równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki węgierki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wyrobić ciasto wraz z kakao, następnie kakaowe ciasto rozwałkować i nałożyć na śliwki. W dalszej kolejności należy ubić pianę z białek wraz ze szczyptą soli, piana musi być sztywna. Pianę nałożyć na ciasto kakaowe. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce o grubych otworach i posypać na ubita pianę z białek. Ciasto przygotowane w ten sposób należy umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C na około 40- 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu serwować ciasto.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !