Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
mleko 2% 30 ml
jaja 2 sztuk
cukier 3 łyżka
drożdże 2 dkg
rodzynki 1/4 szklanka
jabłka 1 sztuk
rabarbar 2 sztuk
olej 1/2 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki drożdżowe z rodzynkami, jabłkami i rabarbarem

Drożdże rozetrzeć z połową letniego mleka i 1 łyżeczką cukru,dodać 10 dag mąki,odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 min. Następnie po wyrośnięciu wbić jaja, dodać rodzynki i cukier puder z resztą cukru i cukru waniliowego oraz resztę mąki. Rabarbar pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych okach, jabłko zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do ciasta. Dobrze wyrobić łyżką, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak