Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marmurkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
margaryna lub masło 100 g
mąka tortowa 180 g
cukier 60 g
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek naturalny 1 kg
jajko 4 szt
margaryna miekka 180 g
cukier puder 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt
śmietana kremówka 100 ml
budyń śmietankowy 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marmurkowy

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.Dno tortownicy 26cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiec kruchy spód ok.10 minut w temperaturze 200°C.
Krok 1 - Sernik marmurkowy foto
2
Masa serowa: Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie porcjami cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami serek naturalny. Mieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.
Krok 2 - Sernik marmurkowy foto
3
Masę serową podzielić na dwie równe części.Do jednej dodać kakao,wyrobić.
Krok 3 - Sernik marmurkowy foto
4
Na podpieczony kruchy spód nakładać na przemian porcję jasnego i ciemnego ciasta,przemieszać delikatnie widelcem aby powstał marmurkowy wzór.
Piec 90 minut w temp. 175 stopni,po 60 minutach ciasto przykryć.
Krok 4 - Sernik marmurkowy foto
5
Sernik zostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć,wystudzić i polać polewą czekoladową.
Krok 5 - Sernik marmurkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 30.05.2012 08:40
rewelacja;)
agnieszka214 16.02.2012 10:14
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak