Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk z uszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 50 dag
włoszczyzna
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka sztuk
koncentrat buraczany 2 łyżki
uszka
mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
cebula biała 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
grzyby suszone 3 obgotowane
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z uszkami

Z warzyw i przypraw ugotować wywar, dodać starte buraki, posiekany czosnek.Gotować pół godziny.Przecedzić, doprawić, dodać koncentrat(można dolać wywar z ugotowanych grzybów).Z mąki, soli i wody zagnieść pierogowe ciasto.

Zrobić farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać do posiekanych grzybów i natki, wbić jajko, wymieszać, przyprawić.Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraciki.Na każdym ułożyć nadzienie.Formować uszka, wrzucać na osolony wrzątek.Ugotować.Gotowy barszcz wlewać do talerzy, do każdego włożyć po kilka uszek.

Ekstra rada: Farszu do uszek można przygotować więcej i wykorzystać na krokiety z naleśników lub paszteciki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak