Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
cukier 0,5 szkl
mąka 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek waniliowy kilka kropel
Ciasto makowe;
mak 165 g
cukier 220 g
białka jaj 5 szt
cukier 1 szkl
wiórki kokosowe 2 paczki
białka jaj 5 szt
gorzka czekolada
woda 1 (ciepła)
Ciasto: Kokosowe
wiórki kokosowe 100 g
krem do karpatki 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe z makiem

BISZKOPT
Jajka utrzeć, dodać łyżkę ciepłej wody, ucierać aż powstanie puszysta masa. Dosypywać porcjami cukier, ciągle ucierając. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodać kilka kropel olejku waniliowego, połączyć składniki. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 180 stop.
CIASTO MAKOWE:
mak wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukru. Do ubitej piany dodać wymieszane składniki, lekko wymieszać. Wylać ciasto na blachę, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop na ok.25 minut.
CIASTO Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do piany delikatnie wkręcić wiórki kokosowe, wymieszać. Wylać ciasto kokosowe na blachę, piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
KREM:
karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu.
SKŁADANIE CIASTA:
BISZKOPT
KREM KARPATKA
CIASTO MAKOWE
KREM KARPATKA
CIASTO KOKOSOWE
KREM KARPATKA
STARTA CZEKOLADA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 15.02.2012 20:35
Bardzo fajnie i apetycznie wygląda
Karolcia12 15.02.2012 20:29
bardzo smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak