Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baleron 2

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 2 kg
pieprz czarny 7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 7 ziaren
pektosoli 200 g
woda 3,5 l
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Baleron 2

Odlać 0,5 litra wody, dodać wszystkie przyprawy,gotować 5 minut pod przykryciem. Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać. Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka. Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki. Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.12.2015 18:57
najlepsza taka własna wędlina
agabi
agabi 15.02.2012 22:35
domowe wędliny najlepsze:)
pioge7 15.02.2012 20:52
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak