Sposób przygotowania

Fasolę moczymy - zalewam ją wodą kilka razy a do ostatniej wsypuję kminek i zostawiam na noc. Fasolę gotuję w tej wodzie, w której się moczyła i powinna przykrywać fasolę z niewielkim zapasem. W tym czasie przygotowujemy dodatki: kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni - najlepiej bez tłuszczu, świetnie nadaje się do tego celu patelnia teflonowa - tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy płaską łyżeczkę cukru - wtedy cebula puści sok i ładnie się zeszkli. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy to do gotującej się fasoli. Kroimy kiełbasę, podsmażamy i też dodajemy. Teraz można też dodać dwa przetarte ząbki czosnku. Kiedy fasola jest już wystarczająco miękka dodajemy przecier pomidorowy - wedle uznania, moim zdaniem im więcej, tym lepiej, a raczej im więcej, tym bardziej kwaśne - trzeba próbować, pieprz, paprykę ostrą, sól. Gotową fasolę odstawiam do lekkiego ostudzenia i dodaję śmietanę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    pychchchchchchchchcha...;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !