Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

VOL-AU-VENT Z PIECZARKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
drożdże 1 dag
masło 15 dag
śmietana 3-4 łyzki
jaja 3 szt
pieczarki 35 dag
smalec 1-2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: VOL-AU-VENT Z PIECZARKAMI

Przesianą mąkę posiekać z pokruszonymi drożdżami i masłem, dodać całe jajo i 1 żółtko, śmietanę, posolić. Wyrobić ciasto i postawić w chłodnym miejscu na około 10 godzin. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować do grubości około 2 cm i wykrawać foremką lub szklanka krążki. W połowie krążków naciąć foremką środki o średnicy 4 -5 cm, aby po upieczeniu można je było łatwo wyjąć. Pełne krążki posmarować wodą i umieścić na nich krążki z naciętymi środkami, naciskając lekko, aby się przylepiły. Przygotowane w ten sposób ciasto posmarować z wierzchu surowym jajem rozbełtanym widelcem, ułożyć luźno na posmarowanej blaszce i upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Zdjąć nacięte pokrywki, wewnątrz wyrównać dookoła nożem, wybierając ciasto nie całkowicie dopieczone.
Oczyszczone pieczarki pokroić drobno i usmażyć na smalcu pod koniec smażenia dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe ciasto napełnić usmażonymi pieczarkami, przykryć wyciętą pokrywką ciasta i podać na gorąco

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak