Sposób przygotowania

Przesianą mąkę posiekać z pokruszonymi drożdżami i masłem, dodać całe jajo i 1 żółtko, śmietanę, posolić. Wyrobić ciasto i postawić w chłodnym miejscu na około 10 godzin. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować do grubości około 2 cm i wykrawać foremką lub szklanka krążki. W połowie krążków naciąć foremką środki o średnicy 4 -5 cm, aby po upieczeniu można je było łatwo wyjąć. Pełne krążki posmarować wodą i umieścić na nich krążki z naciętymi środkami, naciskając lekko, aby się przylepiły. Przygotowane w ten sposób ciasto posmarować z wierzchu surowym jajem rozbełtanym widelcem, ułożyć luźno na posmarowanej blaszce i upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Zdjąć nacięte pokrywki, wewnątrz wyrównać dookoła nożem, wybierając ciasto nie całkowicie dopieczone.
Oczyszczone pieczarki pokroić drobno i usmażyć na smalcu pod koniec smażenia dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe ciasto napełnić usmażonymi pieczarkami, przykryć wyciętą pokrywką ciasta i podać na gorąco

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !