Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe na bułeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 200 ml
masło 10 dag
drożdże 9 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 5 szt
sól troche

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe na bułeczki

drozdże rozkrusz i utrzyj z łyżeczką cukru oraz mąki.dodaj połowę letniego mleka i wymieszaj.rozczyn odstaw na 30 minut.Żółtka wymieszaj z 1/2 szkl cukru i szczyptą soli.Miskę włóż do garnka z wrzącą wodą i ucieraj przez 7 minut.Zdejmij miskę gdy powstania pianista masa i odstaw do schłodzenia. Mąkę,rozczyn i pozostałe mleko wymieszaj z masą i wyrób ciasto które odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak