Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
olej z pestek winogron 2 łyżki
sol1 szczypta
jabłka 3 sztuki
sok z pomarańczy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier do smaku
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy

Kroki postępowania

1
FARSZ: obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cukrem i mąką ziemniaczaną.
CIASTO: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby podsyp mąką lub dolej odrobinę wody. Nakryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
Krok 1 - Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy foto
2
Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj, później podziel na cztery części i każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki, nakładaj pokrojone jabłka i dokładnie zlepiaj brzegi.
Pierogi układaj w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakryj lnianą ściereczką, aby nie obsychały.
Krok 2 - Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy foto
3
Gotuj partiami w dużej ilości lekko osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.
Krok 3 - Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy foto
4
Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj gorące posypane cynamonem oraz z dodatkową porcją owoców np. pomarańczy lub prażonych jabłek.
Krok 4 - Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.02.2014 19:52
fantastyczne pierożki :)
kuklik 18.09.2013 19:14
świetne nadzienie
misia53 28.05.2013 13:06
czasami szukam coś na słodko a takie pierożki smakowałyby wszystkim
barbara11561 26.04.2013 15:15
z jabłkiem jeszcze nie robiłam,ale poczekają w kolejce:)
caralajna 29.12.2012 08:11
bardzo ciekawy deser
anemon 06.12.2012 18:19
U mnie tak często, bo nie wszyscy w rodzinie jedzą mięso, a to połączenie wyjątkowo smaczne.
pacpaw 05.12.2012 21:08
podoba mi się te złamanie pewnego szablonu na pierogi. Żadne mięso, kapusta, grzyby, zasmażka tylko jabłka i pomarańcze
alaaa 30.10.2012 19:16
wyglądają przepysznie
Grazyna0211 29.10.2012 20:53
świetny pomysł
miroslawa 24.10.2012 05:33
super
IZABELA29 08.04.2012 12:38
warto zrobić
anemon 20.03.2012 12:21
W takim razie zapraszam.
ben-ka 19.03.2012 16:04
Może wybierzemy sie na takie smaczne pierożki?
IZABELA29 20.02.2012 08:14
pyszne połączenie ...
ben-ka 20.02.2012 07:41
Mnie by bardzo smakowały - lubię pierogi z owocami.
stokrotka 15.02.2012 18:07
interesujące
cooleczka 15.02.2012 17:48
intrygujące i kuszące nadzienie
suzana 15.02.2012 13:12
świetne
suzana 15.02.2012 13:12
świetne
Beatris 15.02.2012 12:31
Takich jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam wszystkie pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak