Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1 szt
drożdże 1/2 kostki
mleko 1 szkl
cukier 2-3 łyżki
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki

Podgrzać mleko. Odlać trochę do wysokiego naczynia i połączyć z cukrem i drożdżami. Odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste. Można podlewać wcześniej podgrzanym mlekiem.
Po wyrobieniu - odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Na patelnię wlać olej - na około 2-3 cm głębokości. Nakładać łyżką ciasto na mocno rozgrzany olej. Opiekać na średnim ogniu z obu stron.
Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Można także podawać z np. bitą śmietaną i jagodami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 20.02.2012 10:49
pyszności :)
staropolanka5 14.02.2012 21:54
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak