Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigw

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1 l
pomarańcza 1 szt
woda 1 l
cukier 350 g
pigw 2 kg
brązowy rum 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigw

Pigwy opłukać, osączyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Przełożyć pigwy do rondla, zalać wodą, gotować pod przykryciem 50 minut. Z owoców pigwy odcisnąć sok przez gazę, podgrzać sok, rozpuścić w nim cukier. Syrop wymieszać z rumem, spirytusem, odstawić do lodówki na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Pokrojoną cienko skórkę i sok z pomarańczy dodać do nalewki, odstawić na 30 dni. Nalewkę przelać przez gazę i rozlać do butelek, odstawić na 5 miesięcy.5

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 14.02.2012 19:12
ciekawa naleweczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak