Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 2-3 szt.
kurki 200 gram
cebula biała 1 szt.
ryż brązowy 1 torebka
sól do smaku
olej roślinny do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat ile trzeba
mąka kukurydziana ile trzeba

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe

Kroki postępowania

1
Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
2
Kurki (ja dałam mrożone) usmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 2 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
3
Usmażone kurki dodać do pokrojonych jajek.
Krok 3 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
4
Dodać ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż brązowy.
Krok 4 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
5
Dodać jajo surowe, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę pietruszki suszoną i wyrobić na jednolitą masę.
Krok 5 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
6
Z przyrządzonej masy formować dowolnej wielkości pulpeciki. Każdy panierować - najpierw w mące kukurydzianej, potem w rozbełtanym jaju i na koniec w bułce tartej.
Krok 6 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
7
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krok 7 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Kotlety jajeczno-ryżowo-cebulowo-kurkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.12.2012 21:05
bardzo ciekawe połączenie smaku jajek i kurek. Musze je wypróbować u siebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak