Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki serowo-szpinakowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
szpinak mrożony 0,8 kg
ser arla apetina 0,3 kg
cebula 1 szt.
olej 4 łyżki
jajko 2 szt.
woda 1 szklanka
oliwa 0,5 szklanka
ocet 1 łyżka
sól 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki serowo-szpinakowe

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z solą dodajemy olej, wodę, ocet i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce gdzieś na godzinę.
Krok 1 - Ślimaki serowo-szpinakowe foto
2
Szpinak rozmrażamy, następnie dodajemy startą cebulę oraz około pół łyżeczki czosnku. Do tak przygotowanej masy dodajemy rozkruszony ser i przyprawiamy delikatnie solą. Na koniec wbijamy dwa jajka.
Krok 2 - Ślimaki serowo-szpinakowe foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy je. Przygotowany farsz dajemy na cisto i zwijamy w roladę.
Krok 3 - Ślimaki serowo-szpinakowe foto
4
Następnie zawijamy rolady w ślimaki i układamy na uprzednio wysmarowanej blasze. Smarujemy je lekko oliwą z oliwek aby ładnie się przyrumieniły. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny.
Krok 4 - Ślimaki serowo-szpinakowe foto
5
Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Krok 5 - Ślimaki serowo-szpinakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 14.02.2012 17:47
oryginalne i smaczne
caralajna 14.02.2012 16:47
widziałam je w "ugotowani"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak