Sposób przygotowania

Owoce powinny być dojrzałe bez śladu grzyba. Po umyciu otrząśnięciu z wody oddzielamy sok za pomocą sokowirówki. Wytłoki zalewamy gorącą wodą i po wystygnięciu wyciskamy przez płótno. Moszcz wlewamy do balonu, a następnie gotujemy 9 litrów wody i w gorącej rozpuszczamy 2,5 kg cukru. Ostudzony syrop wlewamy do balonu wraz z matką drożdżową i pożywką. zatkane korkiem z rurką fermentacyjną wino odstawiamy. Po 7 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru rozpuszczonego w reszcie wody i odstawiamy do dalszego przerobu. Gdy rurki przestaną wydobywać się bąbelki dokonujemy pierwszego zalania znad osadu i ponownie pozostawiamy w spokoju do wyklarowania. Po całkowicie skończonej fermentacji możemy wino dosłodzić do smaku. Wino zalewamy znad osadu 3-4 razy, a cały proces dojrzewania powinien trwać do 2 lat

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !