Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie Walentynki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 23 dag
cukier 23 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 37 dag
aromat śmietankowy kilka kropli
masa plastyczna:
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
glukoza 5 dag
cukier puder
DODATKOWO:
marmolada
czerwony barwnik
woda 35 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie Walentynki

Masło posiekać z cukrem, dodać jajko i aromat oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zaraz po zagnieceniu cienko rozwałkować i foremkami wyciąć serduszka, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru, upieczone rozłożyć na stole i wystudzić. Masa plastyczna: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i glukozę, kiedy syrop przestygnie dodać cukier puder i dosypując małymi porcjami zagniatać do uzyskania twardości plasteliny, gotową masę zabarwić na czerwono i bardzo cieniutko rozwałkować. Taką samą foremką jak ciastka wyciąć serduszka z masy. Zimne ciastka posmarować cienką warstwą marmolady i przykryć cukrowym serduszkiem delikatnie je dociskając. Tak przygotowane ciastka same w sobie są ładne, ale można je dodatkowo ozdobić gęstym lukrem i zostawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 03.02.2016 17:12
wspaniałe słodkie wyzwanie
Jastinka 12.03.2012 20:50
śliczne
tom 14.02.2012 14:32
smacznie i pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak