Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1kg miesa mielonego
kilka grzybów suszonych
sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek.
olej 2 łyżki
ryż 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie w której sie moczyły . po ostudzeniu drobno pokroić . Z kapusty wyciąć głąb (dość mocno , wtedy liście same schodzą) i włożyć do wrzącej wody , gotować na mniejszym ogniu . Liście które odpadną wyjmować . W garnku zagrzać olej i włożyć mięso i podsmasżyć dodając sól , pieprz i vegetę . Ryż ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i dodać do mięsa . Dodać pokrojone grzybki i wymieszać , ewentualnie doprawić . Farsz nakładać łyżką na sparzone wcześniej liście i zwinąć zakładając do środka . Dno garnka wyłożyć liśćmi które się porwały lub zostały (ze środka) , ułożyć ciasno gołąbki , zalać wodą z gotowania kapusty , przykryć liśćmi i gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny od zagotowania . Po przestudzeniu wyjąc na talerz , a wywar można wykorzystać jako bazę do sosu pomidorowego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 04.10.2011 12:45
dobre te gołąbki
jasiek 04.10.2011 12:45
dobre te gołąbki
marcia71 23.09.2011 13:40
świetne gołąbki
Piotr24 05.09.2011 18:01
mniam
Adamorek 01.08.2011 17:18
ciekawe
marcia71 17.07.2011 20:11
bardzo lubię
sundaytn 17.05.2011 11:02
pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak