Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koguci grzebień w sosie carbonara

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 400 gram
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
pieczarki 200 gram
śmietana 300 ml
jaja 4 szt.
parmezan starty 100 gr
pieprz
sól 1 łyżeczka
boczek wędzony 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Koguci grzebień w sosie carbonara

Kroki postępowania

1
Creste di galli , czyli Koguci grzebień to nic innego jak znany nam i dość popularny kształt makaronu przypominający kolanka ale ze specyficzną falbanka na grzbiecie. I choć klasyczna carbonare zazwyczaj przygotowujemy ze spaghetti lub fettuccine, ja przemieszałam te kształty i smaki. A efekt był bardzo kremowy, przełamany kwaśnym suszonym pomidorem i aromatycznym boczkiem.

Dla dobrej carbonary najważniejsze są wysokiej jakości składniki, wiec skuśmy się na boczek ze starej wędzarni i delikatny parmezan.Spróbujmy kilka razy, wykorzystując składniki rożnych firm, dostępne na rynku .

Dużą cebule kroimy w drobne piórka, czosnek drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki , boczek kroimy w cieknie paseczki i oczyszczamy z chrząstek.
Krok 1 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto
2
Suszone Pomidory (odsączamy jeśli są w oliwie) kroimy w paseczki i jeśli są to pomidory bez zalewy przekładamy na siteczko i przepłukujemy wrzątkiem.

W ganeczku doprowadzamy do wrzenia, wodę z łyżka oliwy i szczyptą soli , Wrzucamy makaron energicznie mieszamy gotujemy al dente wg. wskazań na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy przelewamy letnia wodą i trzymamy w cieple.
Krok 2 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto
3
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę , dorzucić bekon oraz czosnek, smażyć często mieszając aż boczek się porządnie przyrumieni około 10minut. przełożyć całość do miseczki i przykryć.
Krok 3 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto
4
Na tej samej patelni stopić masełko i smażyć na nim pieczarki i suszone pomidory prze około 5 minut . Dorzucić z powrotem bekon i cebulkę, .Przesypać makaron.I wszystko wymieszać.
Krok 4 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto
5
Do wysokiej miski wbić całe jajka, łyżkę wody i całość rozmącić. Dodać gęsta śmietanę 18 % , parmezan , płaska łyżeczkę soli lub gdy boczek był słony pół oraz pół łyżeczki pieprzu.
(Można wybrać spokojnie już tarty parmezan lub inny ser twardy, typu włoskiego, ale ważne jest by był drobny, miałki )
Całość energicznie wymieszać do jednolitej konsystencji .

Makaron z dodatkami , wstawić na malutki gaz, zalać szybko masą i energicznie mieszać przez 2 minutki . Ważne by jajka zbytnio się nie ścięły bo wyjdzie nam jajecznica.
Krok 5 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto
6
Ciepły makaron przekłamany do miseczek , posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i przybieramy świeżą bazylią.

Smacznego !
Krok 6 - Koguci grzebień w sosie carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 05.12.2015 13:04
Ciekawy przepis :)
as28 21.10.2014 20:16
mniam mniam
ben-ka 14.10.2014 08:48
Przepis ciekawy,warty wypróbowania.
dorota20w 08.10.2014 10:52
ciekawy przepis
adam1f 06.03.2013 16:32
dobry pomysł
eeee 16.05.2012 10:26
Smaczne :)
Jastinka 06.03.2012 19:56
świetne
Cynowa_Beata 17.02.2012 12:21
Zamiast boczku możesz dodać prażone na masełku orzechy nerkowca.W wtedy trochę więcej pieprzu :)
caralajna 16.02.2012 20:43
bardzo mi się ta łyżka podoba, przepis też gdybym jadła mięso ;)
sylwia / sytofala 14.02.2012 19:45
zachęcające :)
cooleczka 14.02.2012 17:49
fajny :) przyznam, że ta nazwa na prawdę intryguje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak