Sposób przygotowania

NADZIENIE:
ser półtłusty - 400 g
cukier puder - 50 g
żółtko - 1 szt.
masło - 50 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
PONADTO:
żółtko – 1 szt.
słodka śmietana – 1 łyżka

CIASTO: w małej miseczce mieszam drożdże z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn, wlewam letnie mleko i roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.

Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: pokruszony widelcem ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, wyrabiam ręcznie przez chwilę i jeśli to konieczne to podsypuję lekko mąką, nie więcej jak 2 łyżki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce sklejam i podwijam pod spód.

Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając łączeniem do spodu. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie ostrym nożem nacinam ciasto, smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    lubię :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    poproszę kawałeczek jak się jakiś zachował:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Niestety nie zachował się, ale to nie problem zrobić następną. W takim razie zapraszam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    mmmm
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wprosiłabym się bardzo chętnie:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Oczywiście zapraszam gorąco.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    przepis do wypróbowania :)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    no... spózniłam się , chyba już nic nie zostało ... trudno upiekę sobie sama...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ta apetyczna strucla podsunęłami pomysł na nowy przepis:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    W takim razie GRAZYNA czekam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    super:)
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    pyszna
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo ciekawy wypiek, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    już wyobrażam sobie zapach w kuchni i ten smak,pycha
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    lubię takie serowe cicha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszności :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    fajny przepis dokładnie opisany
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    apetycznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !