Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z serem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 gram
drożdże świeże 10 gram
mleko 1/2 szklanki
masło 90 gram
cukier puder 50 gram
sól 1 szczypta
ser półtłusty 400 gram
cukier puder 50 gram
żółtko jajek 1 sztuka
masło 50 gram
skórka pomarańczowa 3 łyżkiNADZIENIE: ser półtłusty
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z serem

NADZIENIE:
ser półtłusty - 400 g
cukier puder - 50 g
żółtko - 1 szt.
masło - 50 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
PONADTO:
żółtko – 1 szt.
słodka śmietana – 1 łyżka

CIASTO: w małej miseczce mieszam drożdże z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn, wlewam letnie mleko i roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.

Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: pokruszony widelcem ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, wyrabiam ręcznie przez chwilę i jeśli to konieczne to podsypuję lekko mąką, nie więcej jak 2 łyżki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce sklejam i podwijam pod spód.

Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając łączeniem do spodu. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie ostrym nożem nacinam ciasto, smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.02.2014 21:35
apetycznie wygląda :)
Ola1young 08.10.2013 14:25
fajny przepis dokładnie opisany
Wacław 10.07.2013 11:28
pyszności :)
adelajda 20.05.2013 17:04
lubię takie serowe cicha
alaaa 01.11.2012 19:20
już wyobrażam sobie zapach w kuchni i ten smak,pycha
caralajna 13.10.2012 16:02
bardzo ciekawy wypiek, mniam
Katarzyna59 23.08.2012 16:55
pyszna
Elżbieta17 12.06.2012 13:54
super:)
rutynka 29.05.2012 12:36
pyszna
anemon 24.03.2012 18:23
W takim razie GRAZYNA czekam.
Grazyna0211 21.03.2012 11:25
ta apetyczna strucla podsunęłami pomysł na nowy przepis:)
misia53 07.03.2012 17:41
no... spózniłam się , chyba już nic nie zostało ... trudno upiekę sobie sama...
caroline1983 04.03.2012 19:37
przepis do wypróbowania :)
anemon 26.02.2012 11:09
Oczywiście zapraszam gorąco.
ben-ka 26.02.2012 08:39
wprosiłabym się bardzo chętnie:)
IZABELA29 14.02.2012 18:22
pyszna
Kamila/kami007 14.02.2012 09:41
mmmm
anemon 14.02.2012 09:14
Niestety nie zachował się, ale to nie problem zrobić następną. W takim razie zapraszam.
ben-ka 14.02.2012 08:34
poproszę kawałeczek jak się jakiś zachował:)
1j1o1l1a1 14.02.2012 00:52
lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak