Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa z kaparami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białej fasoli 20 dag
strąg papryki 1
cebule 4
ogórki konserwowe 4-6
kapary 2 łyżki
ziarna słonecznika 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
pietruszka 0,5 pęczka
musztarda 1 łyżka
tymianek 1/3 łyżki
pieprz szczypta
sól szczypta
śledzie w oleju 6 (płaty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z kaparami

Fasolę namoczyć wcześniej , a następnie ugotować ,ostudzić i starannie odsączyć . Śledzie wyjąć z oliwy , odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić w paski . Trzy cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie , złoty kolor . Jedną surową cebulę pokroić w kosteczkę . Paprykę pokroić w paski , a ogórki w półplasterki . Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać z fasolą ,kaparami i ziarnami słonecznika . Z musztardy ,oliwy ,tymianku i 3 łyżek przegotowanej wody przygotować sos , polać nim sałatkę wymieszać . Na koniec doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą . Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać posiekaną natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak