Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z selera i jabłka do obiadu

5.0
(62)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Surówka z selera korzeniowego z jabłkiem i sosem majonezowo-śmietanowym. Delikatna i idealna do tradycyjnego polskiego obiadu - mielonych lub pulpetów w sosie koperkowym.

Składniki:

seler 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
sok z cytryny 2-3 łyżki
majonez 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z selera i jabłka do obiadu

Ta surówka to znany dodatek obiadowy. Seler świetnie smakuje z jabłkiem, sokiem cytryny i majonezem. Tajemnica smaku tej surówki jest w dobraniu składników i wcześniejszym przygotowaniu, aby się przegryzły. 

Selera i jabłko dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy majonez oraz śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Surówkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Najlepiej jest przygotować ją co najmniej godzinę przed podaniem.

Kto nie lubi surówek? W naszym zbiorze przepisów znajdziesz te najbardziej popularne, czyli surówkę z białej kapusty, surówkę z sałaty lodowej czy surówkę z młodej kapustki.

Klikaj po sprawdzone przepisy na SURÓWKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.12.2013 22:00
uwielbiam takie surówki
IKrakowianka 22.11.2013 17:31
idealna surówka
Wafelek2601 19.11.2013 22:18
Smaczna i zdrowa
Katarzyna/kate1980 15.03.2012 19:50
pyszności
Iwusia 20.02.2012 23:03
uwielbiam takie
jolanta19 14.02.2012 17:47
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak