Sposób przygotowania

Białe lub czerwone czereśnie wsypać do słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknięty słój postawić na oknie w słonecznym miejscu na dwa miesiące, a następnie ostrożnie, aby nie zmącić płynu zalać nalewkę. Na pozostałe w słoju owoce nasypać pół kilograma cukru i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Można część nalewki zostawić wytrawną lub wymieszać obydwa płyny i po przefiltrowaniu rozlać je do butelek. Szczelnie zakorkować przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    tom

    uwielbiam ją
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    ciekawe jak smakuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobra naleweczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    nie robiłam i nie piłam z czereśni

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !