Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO DROŻDŻOWE Z POLEWKĄ MOJEJ BABCI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1 szt
mleko 1 l
margaryna 1,5 szt
cukier 22 łyżki
mąka 1 kg
cukier wanilinowy 1 szt
sól do smaku
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDŻOWE Z POLEWKĄ MOJEJ BABCI

W dużym garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, soli do smaku i mieszamy. Paczkę drożdży mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dodajemy mąkę całe kilo i mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Przepis jest na trzy ciasta drożdżowe. Jak wyrośnie rozkładamy na brytfankę. Dajemy nadzienie na przykład jabłka, ser, inne owoce.
PRZEPIS NA POLEWKĘ:
0,5 margaryny rozpuszczamy, dodajemy 10 łyżek cukru, 2 jajka, 5 dag drożdży rozpuszczonych w mleku wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mąki ale nie dużo aby było lejące. I wykładamy na wierzch na ciasto. Pieczemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edita15 13.02.2012 21:31
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak