Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z chorizo i pomidorkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
pomidory bez skórki 1 puszka
pomidorki koktajlowe 15 sztuk
mozzarella 250 gram
chorizo 100 gram
drożdże świeże 25 gram
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
woda 300 (ciepła)
tymianek 1 łyżeczka
mąka chlebowa 700 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z chorizo i pomidorkami

Kroki postępowania

1
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 1 - Pizza z chorizo i pomidorkami foto
2
WYKONANIE: wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik chorizo kroję na bardzo cienkie plasterki i na nagrzanej na małym ogniu patelni wytapiam nadmiar tłuszczu. Cały czas pilnuję, aby kiełbasy za mocno nie wysuszyć. Następnie osuszam na ręczniku papierowym.
*widoczny na zdjęciu boczek użyłam do innego dania
Krok 2 - Pizza z chorizo i pomidorkami foto
3
CIASTO DO PIZZY: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
Krok 3 - Pizza z chorizo i pomidorkami foto
4
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe układam na sitku do odsączenia części soku.
Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam plasterki chorizo, pomidorki koktajlowe i porwaną na kawałki mozzarellę. Całość posypuję suszonym tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę piekarnika. Pizzę piekę 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypuję listkami świeżego tymianku.
Krok 4 - Pizza z chorizo i pomidorkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 18.11.2014 11:27
fajnie wyglada:)
Alex_M 22.02.2014 21:35
pyszności! :)
Granita 29.09.2013 08:57
mniam...pachnie z daleka...i pięknie zachwyca wyglądem
czekoladka_m 12.08.2013 13:01
Ja też taką robię tylko na mące pełnoziarnistej:)
barbara11561 25.04.2013 13:35
bardzo pysznie wygląda:)
anemon 06.12.2012 18:12
Chorizo jest dość tłuste, a w ten sposób pozbyłam się części tego tłuszczu.
pacpaw 05.12.2012 20:49
ta pizza wygląda niezwykle smakowicie. Nie smażyłem nigdy dodatków przez położeniem na pizzy. W piekarniku zawsze mi dochodziły
alaaa 02.11.2012 21:15
bardzo apetyczna ta pizza
caralajna 17.08.2012 16:26
wspaniała, uwielbiam pizzę :)
anemon 15.08.2012 20:52
Tylko sam brzeg był wsoki na 1-1,5 cm, a cała pizza niska.
misia53 15.08.2012 19:03
no właśnie, ten brzeg sprawia wrazenie ,że takie wysokie ciasto...
Grazyna0211 10.05.2012 13:30
ale apetyczny ta pizza odrazu ma się ochotę zjeść
IZABELA29 20.02.2012 08:16
ja się wpraszam...
ben-ka 17.02.2012 09:13
jaka śliczna!!!
anemon 13.02.2012 20:53
Faktycznie pizza z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna, polecam. misia53, to chyba kwestia nieumiejętnie zrobionego zdjęcia, bo ciasto jest cienkie i chrupiące, a tylko rant ma grubszy, puchaty i właśnie wyrośnięty.
cooleczka 13.02.2012 19:59
moje klimaty :)
misia53 13.02.2012 19:31
smakowita i jaka wyrośnięta
stokrotka 13.02.2012 18:39
mniam......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak