Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z boczkiem i wieprzowiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2
cebula 4
mąka pszenna 2 łyżki
pieprz
olej
sól
wieprzowina 60 dkg
boczek 30 dkg
śmietana 18 proc 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
pasta paprykowa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: placek z boczkiem i wieprzowiną

mięso kroimy w kostkę, boczek w słupki.Warzywa mnyjemy i kroimy w paski. mięso i boczek smażymy 3 minuty na oleju, dodajemy warzywa, listki, pieprz, paprykę w proszku, bulion i dusimy 30 minut.następnie dodajemy smietanę rozcieńczoną z mąką i pasta paprykowa, dusimy kolejne 15 minut, doprawiamy sola i pieprzem.
ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce, odstawiamy na 15 minut., dodajemy jaja,mąkę i pieprz, mieszamy.
na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy porcje ciasta średnicy patelni. smażymy na rumiano z 2 stron.na gotowe placki kładziemy porcje farszu mięsnego.podajemy złożone.dekorujemy natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 13.02.2012 18:02
świetny pomysł na obiad!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak