Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe Gołąbki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
mielonej wieprzowiny 20 dag
jajko 1
cebula 1
pół pęczka natki pietruszki 0,5 szt
posiekana mięta i jedna gałązk 3 i 1 2 łyżki i 1 gałązka
sól szczypta
pieprz szczypta
wywar z wloszczyzny 0,5 litra
sok pomidorowy 0,5 litra
masło 2 łyżki
tymianek szczypta (suszony)
indyk 30 dag
ryż ugotowany 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe Gołąbki

Kapustę oczyścić z zewnętrznych , brzydkich liści i ostrym nożem wykrój głąb . Pojedyncze liście umyj pod bieżącą wodą i zetnij z każdego nich zgrubiały nerw. Tak przygotowane wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyłącz piec i pozostaw pod przykryciem , żeby nie wyschły , kiedy będziesz robić farsz. Posiekaj cebule i przysmaż ją na maśle , dodaj mięso zamieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij cebule z gazu . Cebule , mięso i ryż połącz w misce , wbij jajko dodaj zioła ,odrobinę soli ,pieprz i połowę drobno posiekanej natki .Porządnie wymieszaj . Z farszu formuj wałeczki układaj je na środku liścia kapusty i zawijaj gołąbki. Ułóż je dość ciasno w garnku , przełóż listkami mięty , posyp resztą natki i zalej gorącym wywarem warzywnym połączonym z sokiem pomidorowym . Na wierzch możesz dać odrobinę masła , oprósz pieprzem . Przykryj i gotuj na małym ogniu około kwadransa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.02.2012 15:51
ani ładu ani składu - co za piec mam wyłączyć? ile w końcu tej mięty bo w składnikach dziwny bałagan... I po kwadransie duszenia to wątpię aby danie było gotowe - klepiesz bzdury dla punktów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak