Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z sosem czosnkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 50 dag
mąka pszenna 3 łyżki
olej do smażenia do smaku
ząbki czosnku 6 szt
jajko 2 szt
jogurt naturalny 100 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z sosem czosnkowym

Przygotowanie kotlecików:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałeczki (w zależności od tego jakie chcemy mieć kotleciki). Solimy solą morską i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Kotleciki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.

Przygotowanie sosu czosnkowego:
Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wkładamy czosnek, jogurt lub śmietanę i doprawiamy do smaku solą morską.

Taki sos czosnkowy dobry jest również do innych pieczonych mięs, do pizzy i do kanapek z wędliną. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i zdrowszy niż sosy czosnkowe kupione w sklepie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak