Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec bydyniowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
biszkopty okrągłe kilkanaście szt
żółtko jajek 3 szt
budyń waniliowy 2 szt
sok z cytryny 3 szt
cukier 3/4 szklanki
masło 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
likier cytrynowy 2 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec bydyniowy

Przygotowujemy biszkopt według sprawdzonego przez siebie przepisu- nie musi być wysoki.
Wyciskamy sok z 3 cytryn i wlewamy do garnka- dodajemy 2 szklanki wody i cukier oraz cukier waniliowy- gotujemy.

W drugim garnku ucieramy żółtka z połową szklanki wody i budyniami oraz mąkami- miksujemy. Zawiesinę powoli wlewamy do gotującego się syropu cytrynowego- mieszamy dokładnie- ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń- aż powstanie pyszny krem.

Okrągłe biszkopty i biszkopt podstawowy skrapiamy alkoholem- te okrągłe mocniej.

Krem wykładamy na biszkopt- wyrównujemy- na wierzch układamy okrągłe biszkopty.
Ciasto solidnie schładzamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 11.04.2012 17:29
SUPER ! Dodaję do swoich :)
ankaryba 26.03.2012 16:19
pyszny
AGNIESZKA103 06.03.2012 18:16
pysznosci
MAR3STA 05.03.2012 18:05
znakomity, przepis na pewno się przyda
anja3107 27.02.2012 11:17
apetycznie wygląda
AgaS10 21.02.2012 19:51
wygląda pięknie:)
Ewa104 14.02.2012 10:54
Pysznie!
Natalia40 13.02.2012 14:04
extra
mikrusiak 13.02.2012 12:18
bardzo smacznie wygląda...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak