Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo- czekoladowa babka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 0,5 opakowanie
cukier 1 szklanka
mleko 1/4 szklanka
olej 1/4 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo- czekoladowa babka

W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę tortową do miski, następnie należy oddzielić z jaj kurzych białka od żółtek. W dalszej kolejności należy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ, na koniec żółtka. Następnie dodać składniki płynne: mleko oraz olej. Składniki zmieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 części, do pierwszej dodać kakao, do drugiej mak, trzecią zostawić bez niczego. Wlewać w sposób dowolny, jedno ciasto na drugie do natłuszczonej formy. Upiec ciasto w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut. Następnie wyjąć babkę, ostudzić, rozpuścić polewę czekoladową według przepisu podanego na opakowaniu i polewę wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 18.02.2012 16:05
super
mikrusiak 13.02.2012 12:19
fajny przepis...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak