Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie mini kluseczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilogram
jajko 2 sztuk
mąka ziemniaczana 1/4 szklanka
mąka pszenna 1/4 szklanka
sól 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie mini kluseczki

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, obrać i opłukać, wstawić do gotowania. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecisnąć je przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać do ziemniaków jajka kurze, sól- łyżeczka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieść ciasto o delikatnej i równomiernej konsystencji. Z ciasta formować małe kulki. Zagotować wodę z solą- 1 łyżeczka i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować przez około 7-10 minut od momentu kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, ciągle mieszając. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 5-10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Można przelać ziemną wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak