Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kilogram
jaja 1 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
cebula 1 sztuk
pieczarki 20 dkg
masło 3 łyżka
olej 1/2 szklanka
sól 3 szczypta
Czosnek suszony Prymat 2 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z pieczarkami

Najpierw dodatek do kotleta. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki obrać lub ściągnąć kciukiem skórkę pod bieżącą wodą. Pieczarki pokroić w miarę drobne kawałki. Podsmażyć najpierw pieczarki na masełku z dodatkiem soli i pieprzu, a jak zacznie się smażyć po wyparowaniu wody dodać cebulkę. Smażyć jeszcze chwilkę i odstawić do wystygnięcia. Mięsko przełożyć do głębokiego naczynia, dodać jajko, bułkę tartą i przygotowane wcześniej pieczarki oraz przyprawy (sól, pieprz i czosnek granulowany) - wymieszać rękami i porcjować. Ręce opłukać i formować mokrymi. Po uformowaniu można mięso panierować w bułce tartej lub mące. Smażymy na w miarę dużej ilości oleju, aby unikną niedosmażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak