Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z cebulką i białym serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka ziemniaczana 250 gram
jajko 1 sztuk
sól 0,5 łyżeczka
cebula 2 sztuk
olej 4 łyżka
ser biały 1/2 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z cebulką i białym serem

Ugotowane ziemniaczki ścieram na tarce o malutkich oczkach (można też zmielić w maszynce, ale na tarce robi się to błyskawicznie. Dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko, sól (szczypta) i zagniatam. Ja zazwyczaj delikatnie wilgotnymi rękoma. Dzielę ciasto na wałeczki (najlepiej kilka mniejszych niż jeden wielki) i kroję kawałki. W każdym kawałku robię wgłębienie paluszkiem. Odkładam na lekko omączony blat. Wrzucam do wrzącej osolonej wody. Gotuję aż wypłyną na wierzch i delikatnie napęcznieją (staną się troszkę większe niż przed wrzuceniem). Trwa to nie więcej jak 5 minut. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i lekko rumienię na patelni z dodatkiem tłuszczu. Posypuję twarogiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak