Sposób przygotowania

Schłodzoną wieprzowinę należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach . Do zmielonego mięsa należy dodać pelo-sól i bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na jedną dobę do lodówki, tak aby sól do peklownia została dobrze wchłonięta przez mięso. Kolejny krok to dodanie wymieszanych przypraw: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie i wyciśniętego czosnku oraz dobre wyrobienie farszu. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziewać farszem jelita wieprzowe. Tworzone odcinki powinny mieć długość około 35 cm. pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na około 6 godzin, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 4 godziny. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia na około 3 dni. Gotowe kiełbaski, podawać w pętkach lub krojąc w plasterki na półmiski wraz z innymi wędlinami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !