Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-razowe bułeczki śniadaniowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka razowa 200 g
drożdże świeże 50 g
mleko 150 ml
kefir 100 ml
sól 1 łyżeczka
cukier ½ łyżeczki
jajko 2 szt.
olej
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-razowe bułeczki śniadaniowe

Do misy przesiać obie mąki. Zrobić wgłębienie po środku. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól i ciepłe mleko. Delikatnie przemieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodać kefir i żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić z niego bułeczki przy użyciu kwadratowej szklanki. Każdą bułeczkę naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić na kolejne 30 minut.

Bułeczki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 09.03.2012 08:58
śliczne ci wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak