Sposób przygotowania

Do misy przesiać obie mąki. Zrobić wgłębienie po środku. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól i ciepłe mleko. Delikatnie przemieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodać kefir i żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, oprószyć mąką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykroić z niego bułeczki przy użyciu kwadratowej szklanki. Każdą bułeczkę naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić na kolejne 30 minut.

Bułeczki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Ostudzić.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    śliczne ci wyszły

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !