Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwa do herbaty

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pigwa do herbaty na zimę i nie tylko to wspaniały dodatek, który nada ulubionemu napojowi wspaniałej, lekko cytrusowej nuty. Dzięki temu dodatkowi, Wasza herbata zyska wspaniałego aromatu i smaku. 

Składniki:

pigwa 2 kg
cukier kryształ 5 szklanek
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty to dodatek, który całkowicie odmieni smak Waszego ulubionego napoju. Świetnie pasuje do herbaty czarnej, zielonej czy owocowej. Gorącą herbatę możecie wzbogacić jedynie sokiem z pigwy, jak i pozostałymi z jego przygotowywania owoców. 

1. Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki. Wyciągamy z nich nasiona i kroimy w plasterki. Wkładamy pokrojoną pigwę do dużego słoika.

2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy cukier, rozpuszczamy go. Zalewamy tym owoce. Zakręcamy słoik. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Kiedy będzie już dużo soku, zlewamy go do buteleczek. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

3. Owoce, które zostały możemy zasypać jeszcze troszkę cukrem i też możemy tak jak sok dodawać do herbaty.
Smaczności

Sprawdź inne przepisy na przetwory z pigwy: 

Sok z pigwy z miodem
Pigwa do herbaty 
Dżem z pigwy i pomarańczy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.11.2016 15:43
To chyba raczej drobniejszy pigwowiec a nie prawdziwa pigwa!
rutynka 07.07.2012 12:45
mmm extra
caffee_tea 29.03.2012 20:04
Ja nigdy jeszcze nie robiłam przetwory pigwa !
kupiska 27.02.2012 15:46
nigdy takiej herbaty nie piłam,jestem ciekawa jak to smakuje...
Emiliozo 23.02.2012 07:51
świetna w zimie
Karolciaf1990 13.02.2012 18:29
pyszniutka taka herbatka z pigwą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak