Przepis i sposób przygotowania na: Pigwa do herbaty
Pigwa do herbaty to dodatek, który całkowicie odmieni smak Waszego ulubionego napoju. Świetnie pasuje do herbaty czarnej, zielonej czy owocowej. Gorącą herbatę możecie wzbogacić jedynie sokiem z pigwy, jak i pozostałymi z jego przygotowywania owoców.
1. Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki. Wyciągamy z nich nasiona i kroimy w plasterki. Wkładamy pokrojoną pigwę do dużego słoika.
2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy cukier, rozpuszczamy go. Zalewamy tym owoce. Zakręcamy słoik. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Kiedy będzie już dużo soku, zlewamy go do buteleczek. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
3. Owoce, które zostały możemy zasypać jeszcze troszkę cukrem i też możemy tak jak sok dodawać do herbaty.
Smaczności