Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt polany czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
cukier 3\4 szklanki
mąka pszenna 3\4 szklanki
mąka ziemniaczana 1\4 szklanki
Polewa:
cukier 220 g
woda 125 ml
gorzka czekolada 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt polany czekoladą

Białka oddzielamy od żółtek , najpierw ubijamy pianę , gdy już będzie prawie sztywna to dajemy cukier ubijając jeszcze chwilkę, następnie dajemy żółtka , mąki obie i delikatnie musimy wymieszać . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia , potem wylewamy ciacho i pieczemy w temp. 150 st przez 40 minut . Upieczone zostawiamy do przestygnięcia . Przygotowanie polewy: W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier z wodą , delikatnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy połamana na kawałki czekoladę , gotowa polewa powinna być gładka i gęsta.Polać ciasto ciepłą polewą . Szybko wyrównać polewę nożem najlepiej szerokim , także na bokach ciasta i odstawiamy ciasto na ok 3 godziny aby polewa zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.06.2014 17:38
ciekawa dekoracja :)
Bernadeta1 09.02.2013 00:27
szybkie ciasto a smaczne
Aneta25 08.08.2012 09:09
polecam
Jodaj 26.07.2012 06:47
świetny :)
Margo1 20.02.2012 15:17
polecam...
babcia
babcia 15.02.2012 09:09
świetne ciasto , pięknie udekorowane:)
kasiaw 14.02.2012 20:53
proste i smaczne
anna186 13.02.2012 20:36
pyszny
jolita 13.02.2012 14:21
mniam
jolita 13.02.2012 14:21
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak