Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARKÓWKA PIECZONA PODWĘDZANA W JAŁOWCU

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 20 szt
Ziele angielskie całe Prymat 20 szt
karkówka 2,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA PIECZONA PODWĘDZANA W JAŁOWCU

Kroki postępowania

1
Surową oczyszczoną karkówkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych
Krok 1 - KARKÓWKA PIECZONA PODWĘDZANA W JAŁOWCU foto
2
Po 24 h wyjmujemy karkówkę z zalewy, płuczemy ją i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Krok 2 - KARKÓWKA PIECZONA PODWĘDZANA W JAŁOWCU foto
3
Po zrolowaniu możemy przystępujemy do pieczenia. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy z wierzchu majerankiem i zawiązujemy oba końce rękawa. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 55 min do godziny. Następnie po upieczeniu wieszamy w wędzarni i podwędzamy dymem jałowcowym przez ok. 1,5 godziny. Podwędzenie jałowcem nadaje karkówce wspaniały kolor i niepowtarzalny smak.
Krok 3 - KARKÓWKA PIECZONA PODWĘDZANA W JAŁOWCU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 12.02.2012 21:10
wspaniała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak