Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe zdrówko na talerzu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1 średnia
cukinia 1/2 mała
olej rzepakowy 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe zdrówko na talerzu

Kroki postępowania

1
Marchewkę obieramy, dokładnie myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paseczki (ja użyłam do tego celu obieraczki do warzyw). Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i również tniemy na cieniutkie długie paseczki.
Krok 1 - Kolorowe zdrówko na talerzu foto
2
Warzywa zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach hartujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
Krok 2 - Kolorowe zdrówko na talerzu foto
3
Dodajemy ocet i olej, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kolorowe zdrówko na talerzu foto
4
Warzywa wykładamy na talerz lub na półmisek i obficie posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Kolorowe zdrówko na talerzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 16.02.2012 22:29
i jakie apetyczne
Agnieszka_B 12.02.2012 21:23
Piękne kolory!! I musi smakować rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak