Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
margaryna palma 1 kostka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 5 łyżek
masło do formy
maj mielony 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowiec

Do roztopionej margaryny dodać zmiksowane jajka z cukrem i ponownie całość zmiksować na gładką masę, Do masy dodać pozostałe składniki oprócz maku i wszystko zmiksować. Do wysmarowanej blachy masłem i posypanej bułka tartą wlać połowę ciasta, następnie dodać zmielony mak i na wierzch wlać resztę ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Miedzy czasie zrobić lukier mleko wymieszać z cukrem pudrem i polać gotowym lukrem ostudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa52 25.08.2012 07:04
super
Ewa52 25.08.2012 07:04
super
Ewa52 25.08.2012 07:04
super
Ewa52 25.08.2012 07:04
super
bursztynek 23.08.2012 23:50
mak to jest smak mojego dzieciństwa
Kaja35 30.06.2012 08:07
super
Kaja35 30.06.2012 08:07
super
caffee_tea 27.04.2012 23:32
mniaaam
Ada-Gaba 06.03.2012 08:09
moje ulubione
Kaja35 03.03.2012 07:34
super
jolanta19 17.02.2012 19:12
może być dobry
Reda 13.02.2012 19:06
Miałam mąkę tylko znikła ;( ale dodaję mąki pszennej 1/2 szklanki
eewelina 12.02.2012 21:27
Bez mąki ? Ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak