Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec miodowy z grysikiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 35 dag
cukier 1 szklanka
miód 2-3 łyżki
jaja 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 kg
kasza manna 4 łyżki
mleko 1/2 l
cukier puder do smaku
powidła śliwkowe 1 słoik
olejek arakowy do smaku
cukier waniliowy do smaku
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec miodowy z grysikiem

Ciasto: Do garnka włożyć 10 dag margaryny, szklankę cukru i miód i to rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę z sodą, dodać żółtka i to wlać do gorącej rozpuszczonej masy, wymieszać. Dodać mąkę. Zagnieść ciasto. To ciasto podzielić na 3-6 części (w zależności od preferencji i od wielkości formy) - to będzie liczba placków, jakie należy upiec. Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150 stopni aż uzyska taki jasny miodowy kolor. Masa: Ugotować grysik (kasza manna na mleku) i ostudzić. 25 dag margaryny utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodawać do tego po trochu ostudzonego grysiku, a na końcu do smaku dodać kilka kropel olejku arakowego. Wykonanie: placek posmarować powidłami, na to nałożyć masę i kolejny placek itd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 29.02.2012 21:53
fajne ciacho
wiola28a 29.02.2012 21:53
fajne ciacho
rutynka 20.02.2012 14:35
mm chętnie bym się nim poczęstowała:)
Monika111 12.02.2012 16:45
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak