Sposób przygotowania

ryż ugotować w osolonym wrzątku ok.3/4l. osączyć na sicie przestudzić wyłożyć do miski i wymieszać z jajkami,tartą bułką,pokruszoną bryndzą oraz posiekaną bazylią doprawić do smaku pieprzem oraz chili odstawić na ok.pół godz.aby przeszedł zapachem i smakiem przypraw,szpinak jeśli mamy świeży to przebrać,poodrywać listki i zblanszować osączyć,na patelni rozgrzać masło wrzucić obrany i pokrojony czosnek w cienkie plasterki przesmażyć dodać do niego szpinak i dusić tak długo aż odparuje woda a listki staną się miękkie,do schłodzonej masy ryżowej dodać szpinak a następnie wyrobić i formować kotlety,można je obtaczać w tartej bułce i kłaśc na rozgrzany tłuszcz upiec na złoty kolor podawać z pomidorami posypanymi solą,pieprzem i szczypiorkiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !