Sposób przygotowania

cebulę obrać i drobno posiekać,papryki oczyścić usunąć gniazda nasienne umyć pokroić w kostkę na patelni rozgrzać oliwę z masłem wrzucić warzywa i smażyć przez ok.3min.następnie wsypać ryż i szafran lub kurkumę mieszając smażyć ok.2min.do ryżu wlać wino wymieszać i smażyć aż odparuje woda,wlewać porcjami bulion,szynkę i pomidory pokroić w słupki i razem z groszkiem dodać do ryżu oraz warzyw,wymieszać i gotować do miękkości chwilę przed końcem gotowania dodać starty ser na tarce o dużych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki,doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym wymieszać i nakładać porcje na ogrzane talerze i od razu podawać.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    bardzo lubię risotta, chętnie wypróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !