Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kokosowo-kakaowa

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosta i szybka babka kokosowo-kakaowa na oleju. Idealna do kawy lub herbaty. Pięknie prezentuje się po przekrojeniu.

Składniki:

jajko 5 sztuk
olej 1 szklanka
woda 1 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kokosowo-kakaowa

Kroki postępowania

1

Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym "na sztywno".

Krok 1 - Babka kokosowo-kakaowa foto
2

Następnie dodawać na przemian wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia aż do wyczerpania składników. Mieszać mikserem. 

Krok 2 - Babka kokosowo-kakaowa foto
3
Następnie ciasto podzielić na 2 części, do jednej dać kokos, a do drugiej kakao, wymieszać.
Krok 3 - Babka kokosowo-kakaowa foto
4

Przygotować keksówkę lub formę na babkę, natłuścić i obsypać tartą bułką. Nakładać ciasto w następujący sposób: 3 łyżki ciasta kokosowego na środek formy, na to 3 łyżki ciasta kakaowego i tak do wyczerpania składników.

Krok 4 - Babka kokosowo-kakaowa foto
5

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (zajmie to około 50-60 minut). Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

Krok 5 - Babka kokosowo-kakaowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.02.2014 07:42
wygląda apetycznie
miki47 02.09.2012 09:59
mniam
dorotka0000025 13.07.2012 12:42
super ciacho
czekoladka_m 11.04.2012 16:11
Uwielbiam babki z kakao:)
traktorek 30.03.2012 19:48
apetyczna
Dorota76 13.02.2012 16:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak