Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peklowana, gotowana szynka z musztardą.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa
sól
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
jajko
woda
musztarda Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Peklowana, gotowana szynka z musztardą.

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy surowe jajko. Wsypujemy sól (ja używam zwykłej soli ), mieszamy. Sypiemy do momentu aż jajko wypłynie na wierzch (jak widać na zdjęciu). Wtedy wiemy, że jest odpowiednia ilość soli. Jajko odkładamy z powrotem do lodówki :)
Krok 1 - Peklowana, gotowana szynka z musztardą. foto
2
Szynkę wkładamy w siatkę i wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykrywamy i odkładamy w nie za ciepłe miejsce na 3 doby.
Krok 2 - Peklowana, gotowana szynka z musztardą. foto
3
Gdy szynka nam się zapekluje gotujemy ją w nowej wodzie (tą od peklowania wylewamy). Szynka powinna gotować się tyle czasu ile waży. Moja miała 2 kg, więc gotowałam ją 2 godziny. Gdy się ugotuje nie wyjmujemy od razu z wody tylko czekamy aż wystygnie w tej wodzie. Wtedy będzie bardziej soczysta.
Krok 3 - Peklowana, gotowana szynka z musztardą. foto
4
Bardzo dobrze smakuje z musztardami Prymat (chrzanową, rosyjską, sarepską, kremską czy delikatesową).
Krok 4 - Peklowana, gotowana szynka z musztardą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 11.05.2012 20:35
Super!.
barbara11561 02.03.2012 10:09
pyszna też robię sama
romanrafal
romanrafal 24.02.2012 13:01
lubię to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak