Sposób przygotowania

Skórkę zdjętą z pomarańczy włóż do miski, zalej zimną wodą. Powinna się moczyc 2 dni - wodę należy zmieniac 2-3 razy na dobę.Wymoczoną skórkę włóz do garnka z wrzątkiem, gotuj 5 min. Odcedź na druszlaku, przestudź, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 2 szklanki wody, wsyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Do syropu włóż pokrojoną skórkę, zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny aż kawałki skórki staną się szkliste. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj sok wyciśnięty z połowy małej cytryny. Gotową, jeszcze gorącą skórkę wkłądaj do słoików, zakręc, postaw w chłodnym miejscu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !