Sposób przygotowania

Na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku po pieczenia
---> Wszystkie składniki ciasta zagnieść, następnie podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki.
Piec każdy 25-30 minut w temp. 160 st.C.

Masa kokosowa: ½ litra mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej, cukier waniliowy, 20 dag kokosu.
---> Mleko, cukier, margarynę zagotować ciągle mieszając. Dodać kokos i kaszę mannę. Gorącą masę wylać na pierwszy upieczony placek. Przykryć drugim plackiem.

Masa orzechowa: 15 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 35-40 dag orzechów włoskich
---> Wszystkie składniki gotować przez 10 min, ciągle mieszając. Oczywiście najpierw lepiej rozpuścić margarynę i wymieszać z cukrem i miodem, a dopiero później wsypać orzechy. Nawet, jeśli szybciej składniki się połączą, to mimo wszystko lepiej wytrzymać te 10 minutek, wtedy masa będzie lepsza. Na wierzch drugiego placka nałożyć gorącą masę orzechową.

Następnie całe ciasto włożyć ponowne do piekarnika (120st.C) i zapiekać około 30 minut.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetne ciasto,uwielbiam je
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Wygląda na bardzo słodki:)))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mic

    piękny ozrechowiec
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    luki1984

    ale wspaniały!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    niezły?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !