Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec
---> Wszystkie składniki ciasta zagnieść, następnie podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki.
Piec każdy 25-30 minut w temp. 160 st.C.
Masa kokosowa: ½ litra mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej, cukier waniliowy, 20 dag kokosu.
---> Mleko, cukier, margarynę zagotować ciągle mieszając. Dodać kokos i kaszę mannę. Gorącą masę wylać na pierwszy upieczony placek. Przykryć drugim plackiem.
Masa orzechowa: 15 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 35-40 dag orzechów włoskich
---> Wszystkie składniki gotować przez 10 min, ciągle mieszając. Oczywiście najpierw lepiej rozpuścić margarynę i wymieszać z cukrem i miodem, a dopiero później wsypać orzechy. Nawet, jeśli szybciej składniki się połączą, to mimo wszystko lepiej wytrzymać te 10 minutek, wtedy masa będzie lepsza. Na wierzch drugiego placka nałożyć gorącą masę orzechową.
Następnie całe ciasto włożyć ponowne do piekarnika (120st.C) i zapiekać około 30 minut.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.